top of page

NEURALE SYSTEEM MANIPULATIES

 

N.S.M. is een specialisatie binnen de Viscerale Therapie.

Laten we samen bestuderen wat het precies inhoud.

 

We weten allemaal dat er in onze schedel grote hersenen (grijze massa), kleine hersenen (evenwicht en basale functies), een hersenstam (primaire functies) en een emotie cirkel met een geheugenopslag zitten. Alle hormoonreacties reageren op de emoties en de wilsbesluiten reageren op de fysieke behoefte en referentie aan verleden ervaringen. 

 

Binnen NSM en de wetenschap erkennen we de directe invloed van onze gevoelens, onze strain/stress en fysieke toestanden op alle structuren. Het lichaam is als een schilderij waar het wezenlijke de schilder is. 

Dit klinkt dichterlijk, maar is het allerminst.

Psychologie, Psychiatrie, Osteopathie, Psycho-Somatische Therapie zijn maar een paar te noemen therapie vormen die de koppeling tussen lichaam en geest behandelen en onderzoeken.

 

Leest u verder over dat het "autome systeem" dat via uw hersenstam, craniosacrale (hersenvocht) systeem en kleine hersenen geregeld wordt, een direct effect heeft op alle weefsels via de perifere- en orgaanzenuwen, het craniosacrale systeem (harde hersenvlies en hersenritme) en het bindweefsel (fascia). 

 

De hersenstam heeft een aantal basale zenuwen, die verbonden zijn met alle organen en sommige spieren (bv van de ne, hals en aangezicht), zij communiceren met de organen en geven veranderingen door van dag/nacht, emoties etc.

De organen op hun beurt praten met de hersenen en geven hun feedback en behoeften door.

U kunt in de plaatjes hierboven zien dat links alleen de orgaanzenuw Vagus de meeste organen onder zich heeft. 

Wat gebeurt er nu als de persoon zich langdurig druk maakt?

In plaats van een kortstondige verandering in fuctie, kan het zijn dat de Vagus een reactie vraagt die niet terugkeert naar de uit-stand, of aan-stand. Stress, hormonale problemen, darmproblemen, voedselallergie, emotionele problematiek of andere chemische problemen (bv straling, chemo, voeding) veranderen de Vagus reactie.

Dit kan onder andere een uitputting geven van hormonen of strain geven op het bindweefsel-lichaam of craniosacraal systeem. De darm wordt spastisch, de maagwand verdund en geeft uiteindelijk maagzuur aanvallen, de lever maakt niet meer goed schoon, de milt zuivert niet meer zo goed, de longfuctie wordt te snel en geeft dan hyperventilatie of asthmatische verschijnselen. En ga zo maar door. Dit was 1 hersenzenuw.

 

Maar er zijn ook zenuwen die vanuit de rug komen, zoals u in het rechter plaatje ziet.

Heeft u verklevingen of disbalans van de darm (bv spasme) dan geeft dit op dat niveau van de rug een disbalans.

Zoals u kunt zien, wordt de darm niet alleen door de Vagus verbonden, maar ook door het ruggemerg van heiligbeen en onderrug (lumbaal). De meeste Spit klachten die mij ons binnenkomen zijn direct op te lossen door de darm, nier of blaas los te maken van verklevingen of bindweefselspanningen. 

Alle weefsels die op die hoogte binnekomen, spieren, kapsels, botten, organen, klieren, huid etc, ze zullen door het "ge-irriteerde" ruggemerg niveau op spanning komen. 

Hoe langer dit duurt, hoe meer klachten en hoe onbegrijpelijker de situatie lijkt. Want waar er 1 niveau begon, daar beginnen zijn buren te helpen. En ook zij worden overstuur en geven klachten in alle weefsels.

NSM maakt de vastzittende schedeldelen los, de hersenvliezen en ruggemergsegmenten die behoren bij het probleemgebied. Dat kan soms op een andere plaats zijn dan waar u last heeft, maar het is logisch:

 

 

Een nerveus ruggemerg kan dus leiden tot veel rare klachten.

NSM lost de problemen op door de hersenstam te bevrijden uit de trek rondom, bijvoorbeeld uit de schedel, of van beneden uit het lichaam. Als u het ziet als een kledinghanger, dan hangt alle fascia aan de schedelbasis.

Het is niet zo raar dat veel mensen hoofdpijn krijgen, migraine, hormoonschommelingen, PMS, maagzuur, spierspanning, tintelingen, hyperventilatie, darmproblemen, of andere schijnbaar chronische klachten.

 

NSM ziet de schedel, de rug en alle zenuwen daaruit voortkoment als 1 systeem, en uw grote teen hoort dus praktisch gezien aan uw heiligbeen en daarmee aan uw schedel.

Voor een lichaam is een voet een pukkel op een bil,zeg maar. Een arm komt uit de nek, en uw lever zit wat betreft uw lichaam niet alleen in uw borstholte, maar is een afgezakt weefsel dat met de schedelbasis verbonden is.

Een leverprobleem geeft dus vaak klachten aan de schouder, en een baarmoeder of eierstok geeft vaak klachten aan de knie, boven- of onderbenen. Wat betreft innervatie en communicatie is een darm meer verbonden met een borstwervel tussen de schouderbladen dan met uw onderbuik. Raar maar waar. 

En zo zal de NSM therapeut kijken waar het probleem nu eigenlijk werkelijk zit, voordat de behandeling werkelijk effectief kan zijn.

 

We hebben al veel operatief voorkomen door deze therapie!

Gunt u zichzelf een nieuw onderzoek naar uw klachten, kom dan eens langs. 

Neem geen genoegen met uw migraine medicatie, 80% van alle migraines is zeer snel te verzachten en te verhelpen. 

De rest van de 20% heeft wat meer onderzoek nodig, naar de exacte oorzaak, bijvoorbeeld in voeding of het hormoon systeem, of is stressgebonden en heeft meer ontspanning nodig, waar de mens zelfonderzoek voor nodig heeft.

Maar uiteindelijk zal de klacht verminderen.

 

NSM en Orgaan Massage Therapie zullen dus meestal met elkaar gebruikt worden.

En waar nodig zal een Cranio-Sacraal sessie uitkomst bieden, mocht er een emotioneel of traumatische oorzaak aan ten grondslag liggen of storen (bijvoorbeeld een kinderwens, opgekropte irritatie, angst, auto ongeluk, operatie, incest ervaring, geboortetrauma, of een scheidingsverleden). 

Dit zal altijd in samenspraak met de klant worden besproken natuurlijk. 

 

UIteindelijk volgen we de instructies van het lichaam (zie video bij Visceraal Therapie) en luisteren we naar de signalen van het bindweefsel en de klant zelf. 

 

bottom of page